Olifant
Er bestaan twee ondersoorten van de Afrikaanse olifant :
- De savanneolifant (Loxodonta africana africana)
- De bosolifant (Loxodonta africana cyclotis)
De bosolifanten zijn kleiner dan de savanneolifanten. Hun slagtanden zijn meer recht en wijzen naar onder. We kunnen het verschil ook zien aan de staart en de vorm van hun schedel en skelet.
Fysieke beschrijving
De Afrikaanse olifanten zijn ‘s werelds grootste landdieren. Hun slurf, een verlenging van de bovenlip en de neus, wordt gebruikt om te communiceren en voedsel vast te nemen. De slurf eindig in twee ‘vingers’. Voor de Aziatische olifant is dit bijvoorbeeld niet het geval: hun slurf eindigt in één ‘vinger’.
De slagtanden, eigenlijk twee grote snijtanden, blijven groeien doorheen het leven van de olifant. Ze worden gebruikt in gevechten maar ook bij het eten en zelfs om te graven.
Afrikaanse olifanten hebben erg grote oren. Deze gebruiken ze om af te koelen in de Afrikaanse zon.
De Afrikaanse olifanten zijn 6 tot 7,5 meter lang, bruingrijs van kleur en wegen 6 ton.
Voeding
Afrikaanse olifanten eten vooral bladeren en takken van struiken en bomen. Maar ze eten ook gras, fruit en boomschors. De bosolifant eet meer bladeren en fruit dan de savanneolifant.
Levenswijze
Afrikaanse olifanten krijgen elke 2,5 tot 9 jaar een jong, voor het regenseizoen. De draagtijd bedraagt 22 maanden. Jonge olifanten blijven tot 6 jaar bij hun moeder en andere moeders zorgen regelmatig ook voor hen. Mannelijke olifanten verlaten hun groep tijdens hun puberteit en vormen een groep met andere mannetjes. Ze kunnen tot 70 jaar oud worden.
Olifanten zijn meestal onderverdeeld in kuddes van verwante vrouwtjes en hun jongen. Savanneolifanten leven meestal in groepen van 10 dieren. De bosolifant leeft in kleinere groepen. Verschillende kuddes kunnen tijdelijk samenkomen in groepen van meer dan 1000 olifanten. Dit gebeurt tijdens droogtes of menselijke tussenkomst.
Als de dieren zich bedreigd voelen, verzamelen de oudere olifanten zich rond de jongeren. De leider van de kudde zal de vijand soms ook aanvallen.